Πώς να εξαφανίσετε τη μούχλα από κάθε επιφάνεια του σπιτιού σας

Τα σπόρια της μούχλας είναι παντού γύρω μας σε όποια περιοχή και αν μένετε. Η μούχλα είναι ουσιαστικά μύκητες και ορισμένοι τύποι του είναι εξαιρετικά ευεργετικοί για την ανθρωπότητα, όπως η πενικιλίνη, ενώ άλλοι μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνοι για το ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα αλλά και την ακεραιότητα των χώρων. Οι έμπειροι υδραυλικοί Αθήνας ετοίμασαν τους τρόπους να απαλλαγείτε για πάντα από τη μούχλα σε όλες τις επιφάνειες του σπιτιού σας.

Πόσο επικίνδυνη είναι η  μούχλα;

Ο πιο κοινός τύπος μούχλας που βρίσκεται στα σπίτια είναι το ωίδιο. Το ωίδιο είναι ένα επιφανειακό καλούπι που μεγαλώνει σε ζεστά, υγρά μέρη  όπως το μπάνιο σας  και σε υφάσματα και βιβλία που αποθηκεύονται σε υγρά υπόγεια. Το ωίδιο ξεκινά ως αποικία σε γκρι ή λευκή σκόνη. Θα γίνει μαύρο ή καφέ αν δεν αφαιρεθεί αμέσως και μοιάζει συχνά με συσσώρευση εδάφους. Για να ελέγξετε εάν η επιφάνεια είναι καλυμμένη με ωίδιο ή απλώς βρωμιά, καθαρίστε το λεκέ με βαμβακερό πανί βουτηγμένο σε χλωρίνη οικιακής χρήσης. Εάν ο λεκές φωτίσει ή εξαφανιστεί μετά από δύο ή τρία λεπτά, είναι ωίδιο. Εάν όχι, είναι πιθανώς απλώς βρωμιά.

Εάν εντοπίσετε μια περίεργη μυρωδιά οπουδήποτε στο σπίτι σας, τότε έχετε υψηλή συγκέντρωση μούχλας. Μπορεί να προέρχεται από ένα καλάθι γεμάτο με υγρές πετσέτες, από έναν υγρό υπόγειο ή από τα χαλιά που βρίσκονται μέσα σε πλαστικό κάλυμμα. Είναι σίγουρα ώρα να αναλάβετε δράση για να απαλλαγείτε από το πρόβλημα.

Το ωίδιο μπορεί να αποχρωματίσει και να βλάψει αργά τις επιφάνειες, αλλά υπάρχουν πολύ πιο επικίνδυνα είδη μούχλας που μπορούν να καταστρέψουν τη δομή του σπιτιού σας. Εάν δείτε ένα μαύρο ή πράσινο καλούπι που είναι ασαφές ή γλοιώδες και η γυψοσανίδα ή το ξύλο από κάτω είναι μαλακό ή θρυμματισμένο, υπάρχει μη αναστρέψιμη σήψη και το καλούπι και οι κατεστραμμένες επιφάνειες πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως.

Πρέπει να προσλάβω επαγγελματίες για την αφαίρεση της μούχλας;

Εάν τώρα παρατηρήσατε τη μούχλα να αναπτύσσετε στους χώρους του σπιτιού σας, μπορείτε να το χειριστείτε εύκολα με οικιακά καθαριστικά. Για εκτεταμένα προβλήματα μούχλας, καλό θα είναι να προσλάβετε έναν επαγγελματία υδραυλικό. Μερικά είδη μούχλας είναι πολύ τοξικά ενώ κάποια λιγότερο επικίνδυνα αλλά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε όσους έχουν αλλεργίες στη μούχλα ή ευαισθησία στο αναπνευστικό του σύστημα.
Ο βασικός κανόνας είναι εάν το καλούπι της μούχλας καλύπτει 10 ή περισσότερα τετραγωνικά μέτρα, καλέστε έναν επαγγελματία. Η  αφαίρεση μεγάλων αποικιών μούχλας απαιτεί έκθεση σε χημικά βαρέως τύπου και σωστή απόρριψη μολυσμένων οικοδομικών υλικών. Τα τοπικά τμήματα δημόσιας υγείας μπορούν να  σας προσφέρουν συμβουλές σχετικά με τη αφαίρεση μούχλας και να σας παραπέμψουν σε ένα εξειδικευμένο υδραυλικό.

Ποια προϊόντα σκοτώνουν τη μούχλα;

Χλωρίνη: Το υποχλωριώδες νάτριο ή η κανονική οικιακή χλωρίνη λειτουργεί καλύτερα για την καταστροφή της μούχλας και την απομάκρυνση τυχόν αποχρωματισμού. Είναι αρκετά σκληρό καθαριστικό και πρέπει να αραιωθεί πριν από τη χρήση. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω τοξικότητας και οι επικίνδυνοι αναθυμιάσεις και η λεύκανση δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με αμμωνία.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου: Λιγότερο σκληρό από το χλωρίνη, το υπεροξείδιο του υδρογόνου (διάλυμα 3 έως 10 τοις εκατό) θα σκοτώσει το μούχλα και θα αποχρωματίσει ελαφρώς τους λεκέδες. Ενώ έχει αποτέλεσμα λεύκανσης, λειτουργεί πιο αργά από το χλωρίνη, αλλά δεν έχει τοξικούς καπνούς ή υπολείμματα.

Αποσταγμένο άσπρο ξίδι: Το ξίδι είναι όξινο και σιγά σιγά διαλύει τη δομή του μούχλας και το σκοτώνει. Το ξίδι δεν είναι τοξικό, αλλά ενδέχεται να παραμείνουν λεκέδες από μούχλα και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον τρίψιμο με οικιακό καθαριστικό.

Μαγειρική σόδα και βόρακας: Το όξινο ανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα) και ο βόρακας έχουν το καθένα υψηλό pH που αναστέλλει την ανάπτυξη και την επιβίωση της μούχλας. Και τα δύο προϊόντα είναι φθηνά, μη τοξικά και εύκολα αναμειγνύονται με νερό. Το βόρακας θα λειτουργήσει καλύτερα στην απομάκρυνση τυχόν λεκέδων αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά όσο ένα ισχυρότερο προϊόν καθαρισμού.

Όταν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε από αυτά τα προϊόντα, μην ξεπλένετε εντελώς το διάλυμα καθαρισμού. Εάν αφήσετε λίγο καθαριστικό, θα εμποδίσετε τη μελλοντική ανάπτυξη μούχλας.

Πως θα αφαιρέσω τη μούχλα

Πως θα αφαιρέσω τη μούχλα από τα υφάσματα;

Εάν το σπίτι σας έχει πλημμυρίσει και αφήσει μούχλα και βακτήρια να αναπτυχθούν για πολλές ημέρες, μπορεί να είναι αδύνατο να σωθούν τα υφάσματα. Ωστόσο, εάν το ωίδιο έχει αναπτυχθεί λόγω υγρασίας και το καταλάβετε νωρίς, μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί από τα περισσότερα υφάσματα.

Ξεκινήστε τοποθετώντας τα αντικείμενα σε εξωτερικό χώρο για να καθαρίσετε όσο το δυνατόν περισσότερη επιφανειακή μούχλα και για να αποφύγετε την εξάπλωση των σπορίων μούχλας στο σπίτι σας. Εάν το ύφασμα πλένεται, χρησιμοποιήστε το πιο ζεστό νερό που συνιστάται στην ετικέτα φροντίδας και προσθέστε ένα απολυμαντικό. Εάν παραμείνουν λεκέδες, δημιουργήστε ένα διάλυμα λευκαντικού και νερού και αφήστε τα ρούχα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 8 ώρες. Το λευκαντικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε οποιοδήποτε ύφασμα που πλένονται.

Για υφάσματα που επιτρέπετε μόνο το στεγνό καθάρισμα, καθαρίστε το ωίδιο επιφανειακά και στη συνέχεια κατευθυνθείτε σε ένα επαγγελματικό καθαριστήριο. Προσδιορίστε και επισημάνετε τους λεκέδες και τα σίγουρα τα υφάσματα θα καθαρίσουν με επιτυχία.

Με ποιο τρόπο μπορώ να απομακρύνω τη μούχλα από δερμάτινα παπούτσια, παλτά, αξεσουάρ και έπιπλα;

Η μούχλα σε δερμάτινα παλτά, παπούτσια, πορτοφόλια και έπιπλα πρέπει να αφαιρείται σε εξωτερικό χώρο, εάν είναι δυνατόν. Σκουπίστε την επιφάνεια με ένα πανί βυθισμένο σε αποσταγμένο λευκό ξύδι και στη συνέχεια με ένα σαπούνι και ζεστό νερό. Στεγνώστε με ένα μαλακό πανί και αφήστε τον να στεγνώσει εντελώς στον αέρα. Μόλις στεγνώσει τελείως, περάστε το αντικείμενο με μαλακτικό.

Πως απομακρύνω τη μούχλα από τα βιβλία και τα σημαντικά έγγραφα μου;

Το καλούπι  της μούχλας θα καταστρέψει τελικά το χαρτί, αλλά μπορεί να αφαιρεθεί με επιτυχία. Για ακριβά βιβλία και ιστορικά σημαντικά έγγραφα, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία επιμελητή. Ποτέ μην προσπαθείτε να επεξεργαστείτε υγρό χαρτί. Το καλούπι θα λερωθεί και θα γίνει σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθεί. Αφήστε το χαρτί στα βιβλία να στεγνώσει στον αέρα καλά στον ήλιο ή τοποθετήστε το σε ένα σφραγισμένο δοχείο με απορροφητικό υλικό υγρασίας όπως σιλικαζέλ ή άμυλο αραβοσίτου πασπαλισμένο μεταξύ των σελίδων.

Όταν το βιβλίο είναι στεγνό, τοποθετήστε το σε εξωτερικό χώρο και χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πινέλο ή πανί για να καθαρίσετε απαλά το ωίδιο από το εξώφυλλο και κάθε σελίδα. Σύρετε ένα φύλλο κερωμένου χαρτιού κάτω από κάθε σελίδα για να προστατέψετε τη σελίδα πίσω από αυτό. Βρέξτε ελαφρά ένα καθαρό, μαλακό πανί με υπεροξείδιο του υδρογόνου και σκουπίστε απαλά προς τα κάτω κάθε σελίδα επιτρέποντάς της να στεγνώσει εντελώς στον αέρα πριν μετακινηθείτε στην επόμενη σελίδα.

Μπορώ να αφαιρέσω τη μούχλα από τις οικιακές συσκευές;

Συσκευές όπως πλυντήρια , ψυγεία και καφετιέρες που συνδυάζουν υγρασία, θερμότητα ή τρόφιμα για να τροφοδοτούν μούχλα χρειάζονται συχνό καθαρισμό. Καθαρίστε τις ροδέλες εκτελώντας έναν κύκλο ζεστού νερού με λευκαντικό χλωρίου τουλάχιστον μηνιαίως. Επιθεωρήστε κάθε γωνιά και στεφάνη των στεγανοποιητικών πορτών πλυντηρίου μπροστινού φορτίου για να βεβαιωθείτε ότι δεν αναπτύσσεται καλούπι που να αφήνει τα ρούχα να μυρίζουν μούχλα. Το αποσταγμένο λευκό ξύδι κάνει εξαιρετική δουλειά στον καθαρισμό των ψυγείων και βοηθά στην αναστολή της ανάπτυξης μούχλας.

Με ποιο τρόπο απομακρύνω τη μούχλα από τα πλακάκια του μπάνιου μου;

Η υγρασία του μπάνιου και η σκόνη στις επιφάνειες δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας. Υπάρχουν πολλά εμπορικά καθαριστικά που μπορείτε να αγοράσετε, αλλά η χλωρίνη και το νερό είναι εξίσου αποτελεσματικά και λιγότερο ακριβά.

Απλώς αναμείξτε ένα μέρος λευκαντικού σε 16 μέρη νερού (ένα φλιτζάνι λευκαντικό σε ένα λίτρο νερού) και εφαρμόστε στις περιοχές που επηρεάζονται από το καλούπι. Αφήστε το διάλυμα να παραμείνει στη περιοχή για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από το τρίψιμο ή την υποχώρηση  του. Ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε, διατηρώντας τα παράθυρα ανοιχτά μέχρι να στεγνώσει ο χώρος πλήρως.

Μπορώ να αφαιρέσω τη μούχλα από εσωτερικούς τοίχους, δάπεδα και χαλιά;

Εάν το καλούπι είναι μαύρο, μπορεί να είναι πολύ χειρότερο από απλώς αντιαισθητικό. Η περιοχή πρέπει να ανοίξει για να ελέγξει για δομικές ζημιές. Φορέστε γυαλιά ασφαλείας και αναπνευστική προστασία. Όλα τα οικοδομικά υλικά πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες βαρέως τύπου και να απορρίπτονται σωστά. Αφήστε την περιοχή να στεγνώσει καλά και κάντε τις απαραίτητες επισκευές.

Για να καθαρίσετε πορώδεις επιφάνειες όπως ξύλο και γυψοσανίδα, πρέπει να προστεθεί απορρυπαντικό στο διάλυμα χλωρίνης και νερού για να το βοηθήσει να κολλήσει. Ανακατέψτε ένα μέρος απορρυπαντικού πλυσίματος πιάτων , 10 μέρη λευκαντικού και 20 μέρη νερού. Απλώστε με σφουγγάρι ή σφουγγαρίστρα, προσπαθώντας να μην κορεστούν υπερβολικά οι επιφάνειες. Μην ξεπλύνετε και αφήστε το διάλυμα να στεγνώσει στον αέρα.

Το χαλί με μούχλα ή μια μυρωδιά μούχλας πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς. Φορώντας αναπνευστήρα, κόψτε το χαλί και το μαξιλάρι σε μικρά τμήματα. Τυλίξτε το χαλί σε βαρύ πλαστικό για απόρριψη.  Σε δάπεδα χρησιμοποιήστε ένα υγρό / στεγνό πανί για να καθαρίσετε καλά την περιοχή και αφήστε να στεγνώσει στον αέρα για αρκετές ημέρες πριν από την αντικατάσταση του.

Καλέστε μας ολόκληρο το 24ωρο και θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε. Είμαστε στη διάθεση σας όλο το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αξιόπιστα, υπεύθυνα και οικονομικά κάθε σας πρόβλημα, να σας συμβουλέψουμε ή να απαντήσουμε σε κάθε σας απορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού
Shares
Call Now Button